Symbolikk Av Røde Påskeegg

Video: Symbolikk Av Røde Påskeegg

Video: Symbolikk Av Røde Påskeegg
Video: Påskeegg Hêkên Paskalya 2024, September
Symbolikk Av Røde Påskeegg
Symbolikk Av Røde Påskeegg
Anonim

Skikken til mal røde egg i påsken har blitt adoptert av mange forskjellige land rundt om i verden. Det er historiske data som viser at siden hedenske tider i det gamle Egypt, Gallia, Roma, Persia, Kina ble malt påskeegg.

Ifølge lokalbefolkningen symboliserte egget universet og livet - eggeplommen representerte solguden, skallet - den hvite gudinnen og hele egget - gjenfødelsen.

I henhold til utenlandske religiøse tekster er bruddet på påskeeggets skall et symbol på åpningen av den tomme graven til Kristus etter at han ble oppreist.

Og ifølge kristne, tro rødt egg til påske symboliserer Kristi oppstandelse. Den røde fargen representerer Kristi blod som ble utgytt under korsfestelsen.

Det regnes som det påskeegget er et symbol mer av fruktbarhet, flaks, helse, lykke, begynnelsen på noe godt.

I følge tradisjonen er eggene malt på torsdag eller på lørdag. Det første malte egget til påske skal den være rød.

Tradisjonen tilsier at den skal males før soloppgang. Den er plassert foran ikonet til Guds mor - Jomfru Maria og oppbevares til neste påske. Det antas at dette egget ikke ødelegges.

Mens det fremdeles er varmt, brukes det til å lage et kors på pannen til barna i familien for å holde dem sunne og velsignede.

De røde eggene symboliserer Kristi oppstandelse
De røde eggene symboliserer Kristi oppstandelse

Men hvorfor det røde egget er et symbol av Kristi oppstandelse? Det er tre sagn som svarer på dette spørsmålet.

Den første legenden forteller om Maria Magdalena, som bar kokte egg til kvinnene ved Kristi grav. Den dagen han ble oppreist, la hun egg igjen. Da hun så ham, ble eggene i kurven hennes rød.

I følge den andre legendenmens Jesus Kristus ble korsfestet, skjøt hans fiender ham med egg (kyllinger klekket ikke ut av dem). Men i det øyeblikket kvistene berørte kroppen til Guds Sønn, ble de sunne. røde egg.

I den tredje legenden forteller om Maria Magdalena, som dro for å besøke den romerske keiseren Tiberius og hilste på ham med: Kristus er oppstanden! Han lo av hilsenen hennes og svarte: Kristus er oppstått like rødt som egget i hånden din!

Men allerede før han klarte å fullføre ordene, endret egget som Maria Magdalena bar i gave, farge til rødt. Av denne grunn er hun veldig ofte avbildet på ikonene med et rødt egg i høyre hånd.

Anbefalt: