Hva Er Næringsstoffer

Innholdsfortegnelse:

Video: Hva Er Næringsstoffer

Video: Hva Er Næringsstoffer
Video: Hva er næringsstoffer: Mat og helse Haugerud 2019/2020 2024, September
Hva Er Næringsstoffer
Hva Er Næringsstoffer
Anonim

Det er neppe nødvendig å underbygge påstanden om at mat er avgjørende for alle levende vesener - til tross for at det regelmessig vises informasjon om soling på nettet. Alle som er helseansvarlige er allerede godt klar over viktigheten av et variert, balansert kosthold.

Men tenker vi på hva mat egentlig er? Med mat tar en person inn mange forskjellige stoffer - og nesten hver av dem har sin rolle. Selv metabolisk inerte stoffer som fiber og cellulose er spesielt nyttige for intestinal peristaltikk. Men det som gir oss energi, det som holder oss sunne og gir oss kroppsbyggemateriale er

næringsstoffer - stoffer uten hvilke vi ikke kan.

For mennesker og de fleste dyr er dette karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer, mineraler og vann. Og det siste stedet for vannet på rad er betinget - faktisk, uten alt annet, ville vi vare mye lenger enn uten vann!

Hva er næringsstoffer?

Hva er næringsstoffer
Hva er næringsstoffer

Foto: Sevda Andreeva

Dette er organiske og uorganiske kjemiske forbindelser, uten hvilke eksistensen av vårt kjente liv er umulig. Proteiner, fett, vitaminer og karbohydrater er organiske, mens vann og mineraler er uorganiske. Begge gruppene er like viktige for livsprosesser. I denne sammenheng betyr organisk at materie inneholder karbon i sin struktur - grunnlaget for livet på planeten vår.

Markedsføringsmerket for økologisk mat er noe helt annet - mat uten kjemikalier. For eksempel. Bortsett fra organisk og uorganisk næringsstoffer er delt av en annen funksjon -

makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer

Hva er næringsstoffer
Hva er næringsstoffer

Makronæringsstoffer er stoffer som kroppen trenger i store mengder med korte intervaller. Dette er proteiner, fett, karbohydrater og vann. I tilfelle systemisk mangel på ett eller flere av disse elementene forstyrres kroppens generelle funksjon og forutsetninger for sykdommer oppstår - noe som lett forklares med tanke på rollen til makronæringsstoffer:

- forsyne kroppen med nødvendige kalorier og energi;

- ha en viktig rolle i å bygge og vedlikeholde muskler og vev;

- spille en nøkkelrolle for å opprettholde en normal kroppstemperatur;

- sikre at cellene fungerer som de skal;

- hjelpe syntesen av enzymer og hormoner;

- gi betingelser for bevaring av den nyttige tarmmikrofloraen.

Mikronæringsstoffer er stoffer som kroppen trenger i mindre mengder og holder på lenger enn mat. Dette er vitaminer, mineraler, antioksidanter og fytokjemikalier - og det kan sies at hvis makronæringsstoffer mater kroppen, så mikronæringsstoffer mate individuelle celler. Mikronæringsstoffers rolle for kroppens velvære er ikke mindre viktig:

Hva er næringsstoffer
Hva er næringsstoffer

- støtte forskjellige organer og systemer (vitamin A for syn, vitamin D for bein, etc.);

- delta i syntesen av enzymer og hormoner, uten hvilken kroppens utvikling og funksjon er umulig;

- har en viktig rolle i metabolske prosesser, spesielt på mobilnivå.

Nysgjerrige avvik fra ordningen er kalsium, magnesium, kalium, fosfor, svovel og natriumklorid. I hovedsak er disse stoffene mineraler, som rangerer dem i mikronæringsstoffer, men kroppen trenger dem i større mengder, så de blir ofte klassifisert som makronæringsstoffer.

Mangel på mikronæringsstoffer er en vanlig konsekvens av en monoton, ubalansert og dårlig kvalitetsmeny - som uunngåelig har implikasjoner for den generelle helsen. Den gode nyheten er at normale nivåer enkelt kan gjenopprettes med både riktig ernæring og nødvendige kosttilskudd.

Anbefalt: