Bær

Innholdsfortegnelse:

Video: Bær

Video: Bær
Video: Bær 2024, September
Bær
Bær
Anonim

Jordbær er en slekt av planter fra Rosaceae-familien og er den eneste frukten i verden hvis frø ligger på utsiden av skallet.

Jordbær med sin duftende og søte smak er den mest populære frukten i verden. Det er mer enn 600 varianter av jordbær som varierer i smak, størrelse og tekstur. Det er også varianter av jordbærsom dyrkes og varianter som vokser vilt. Villjordbær er mye mindre i størrelse, men har en mye sterkere særegen smak.

Jordbærhistorie

Dyrking av jordbær begynte før den kristne tiden, og de ble æret blant mange av de gamle romerne. Etter Roma-fallet mistet jordbær sin popularitet, som kom tilbake til Europa i middelalderen. I løpet av denne tiden blir deres helbredende egenskaper ærverdige.

I 1714 oppdaget franske ingeniører som ble sendt til Chile og Peru at jordbær i denne regionen var mye større enn de som ble dyrket i Europa. De brakte denne sorten til Frankrike, men plantene trives ikke før det var et kryss mellom denne arten og en nordamerikansk jordbærsort som ble plantet i nærheten. Resultatet er en jordbærhybrid, som er stor, saftig og søt og raskt får popularitet i Europa.

Fram til midten av 1800-tallet ble jordbær betraktet som en luksusfrukt og ble bare konsumert av velstående mennesker. I dag er USA, Canada, Frankrike, Italia, Japan, Australia og New Zealand blant de største kommersielle produsentene av jordbær.

Bær
Bær

Sammensetning av jordbær

Jordbær er en utmerket kilde til vitamin C og mangan. De er også en veldig god kilde til kostfiber og jod. Jordbær er en god kilde til kalium, folat, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, omega 3 fettsyrer, magnesium, kobber og vitamin K.

Jordbær de inneholder også mange nyttige fytonæringsstoffer, inkludert flavonoider, antocyanidiner og ellaginsyre.

144 g jordbær inneholder 43,20 kalorier, 0,88 g protein og 0,53 g fett.

Valg og lagring av jordbær

Når valget av jordbær det er nødvendig å velge fruktene som er faste, kjøttfulle, uten mugg og har en skinnende, dyp rød farge. Medium jordbær er ofte mye mer duftende enn de som er for store.

Som de fleste frukt, jordbær er veldig flyktige og derfor må stor oppmerksomhet rettes mot håndtering og lagring. Før du oppbevarer i kjøleskapet, må alle jordbær som er mugne eller ødelagte fjernes. Det er også nødvendig å holde jordbær uvasket. Lagret i kjøleskapet, vil de holde seg friske i en dag eller to.

Når du fryser jordbær, må de vaskes og tørkes på forhånd, og blir dermed bevart i opptil et år. Å legge til litt sitronsaft i frukten vil bidra til å bevare fargen.

Strawberry shortcake
Strawberry shortcake

Jordbær i matlaging

Jordbær er en av fruktene som er mest brukt i konfekt. De brukes til å lage noen av de mest delikate jordbærkakene, jordbærkremene og kakene med jordbær, jordbærnektar og naturlig juice, og jordbær-ostekake er en ekte glede for sansene.

Fra jordbær kan du også lage hjemmelaget jordbærsyltetøy, jordbærsyltetøy eller deilig jordbærsyltetøy. Sørg for å prøve limonade med jordbær og jordbærsangria - du vil ikke angre!

De er mest nyttige og deilige i sin naturlige tilstand, men tørkede jordbær er et flott tillegg til mysli om vinteren. Jordbærkompott er et annet alternativ for jordbærforbruk i de kalde månedene.

Jordbær kombineres fantastisk med champagne, fløte og sjokolade. En av de deiligste kremene er jordbær.

jordbærsyltetøy
jordbærsyltetøy

Fordeler med jordbær

Jordbær er blant matvarene som inneholder målbare mengder oksylater, naturlige stoffer i planter, dyr og mennesker. Når oksylater blir for konsentrerte i kroppsvæsker, kan de bli sukkerholdige og forårsake helseproblemer. Av denne grunn bør personer med eksisterende nyre- eller galleproblemer unngå å spise jordbær.

Jordbær inneholder også goitrogener, som også er naturlige stoffer som finnes i noen matvarer og kan påvirke skjoldbruskfunksjonen. Personer med allerede eksisterende og ubehandlede skjoldbruskkjertelproblemer bør unngå å spise jordbær av denne grunn.

De helsemessige fordelene med jordbær kan oppsummeres som følger:

- Jordbær er en kraftig antioksidant på grunn av det høye innholdet av fenoler. Jordbær, som andre bær, er ekstremt rike på fenoler. I jordbær er disse fenolene representert av antocyaniner (spesielt anthocyanin 2) og elagotaniner. Anthocyaniner er ikke bare ansvarlige for den dype røde fargen på jordbær, men er også kraftige antioksidanter, som gjentatte ganger har vist seg å beskytte mobilstrukturer i kroppen mot skadelige effekter av oksygen. Det unike innholdet av fenoler i jordbær gjør dem også til frukt som beskytter hjertet, hjelper til med å bekjempe kreft og har betennelsesdempende effekter.

- Fytonæringsstoffer i jordbær fremmer optimal helse;

- Innholdet av elagotaniner i jordbær bidrar til å redusere risikoen for kreft;

Sammensetning av jordbær
Sammensetning av jordbær

- Jordbær reduserer risikoen aldersrelatert makuladegenerasjon, som er en viktig årsak til synstap hos eldre;

- Beskyttelse mot revmatoid artritt

En studie viser at høye doser vitamin C i jordbær gir beskyttelse mot inflammatorisk polyartritt, en form for revmatoid artritt.

Skader fra jordbær

Jordbær er en av matvarene som oftest er forbundet med allergiske reaksjoner. Av denne grunn bør de ikke konsumeres i ren, isolert form for å unngå bivirkninger. Noen av de vanligste symptomene på matallergi er eksem, elveblest, hudutslett, hodepine, nysing, kløende øyne, tungpustethet, gastrointestinale problemer, depresjon, søvnløshet og hyperaktivitet.

For å redusere risikoen for en allergisk reaksjon, anbefales det at jordbær konsumeres med melk eller fløte, fordi meieriprodukter noe nøytraliserer de negative effektene av allergener.

Bruk av jordbær

I tillegg til en rekke verdifulle helbredende egenskaper, jordbær har også en gunstig effekt på huden. De brukes til å lage ansiktsmasker, har en foryngende og nærende effekt. Fra jordbær kan tilberedes peeling med peeling effekt. De bekjemper vellykket kviser og hudproblemer. I tillegg fungerer de veldig bra på tennene og bleker samtidig tennene. For gulnede tenner anbefales gni dem med en jordbærskive.

Anbefalt: