Svart Reddik

Innholdsfortegnelse:

Video: Svart Reddik

Video: Svart Reddik
Video: Riddick Full İzle Türkçe Dublaj HD / Riddick 3 2024, September
Svart Reddik
Svart Reddik
Anonim

Svart reddik / Raphanus sativus niger / er en toårig rotplante, som det første året danner en bladrosett og en rotavling, og i det andre året danner en blomstrende stamme. Svart reddik er utbredt mange steder i Europa og Asia (spesielt i Korea, Kina og Japan). Sammen med hvit reddik er det en karakteristisk jordbruksavling for våre breddegrader.

Svart reddik preges av sin store sfæriske rot, som er ganske mørk, nesten svart, og når 5 til 20 centimeter. Den indre delen er hvitaktig til gulaktig, med en sterk skarp smak og en spesifikk lukt. Den blomstrende stammen av svart reddik når 1 meter i høyden. Svart reddik blomstrer med hvite blomster, men i noen varianter kan sorten være til stede og andre farger.

Sammensetning av svart reddik

Denne kulturen har en rik kjemisk sammensetning. Det er en kilde til vitamin A, vitamin B2, vitamin C, vitamin P og vitamin K. I sammensetningen har rotgrønnsaker kalium, kalsium, magnesium, fosfor og andre. Denne typen kålrot er en kilde til glukosider, pektin og andre.

Voksende svart reddik

Svart reddik tilhører den kaldresistente arten. Generelt tåler den lett kulde, men hvis været er veldig kaldt, kan det skyte før det har dannet en rotavling. Derfor peker agronomer temperaturen på 16-17 grader som den mest gunstige for utviklingen av denne avlingen.

Ellers er svart reddik en lyselskende plante, så når du sår den, er det å foretrekke å unngå for skyggefulle områder i hagen din. Denne typen kålrot er relativt krevende og til jorda - helst løse og næringsrike jordarter. Jo rikere de er, jo større er sjansen for at innhøstingen blir tilfredsstillende. I dårlig jord er det stor sannsynlighet for at rotavlingen forblir liten.

Når du vokser svart reddik, anbefales det å gjødsle planten. Hvis du har husdyrgjødsel, kan du trygt bruke den. Husk at tørke ikke har en positiv effekt på svart reddik, så i løpet av vekstsesongen, som tar omtrent 3 måneder, anbefales regelmessig vanning.

Agronomer bemerker at de beste resultatene blir observert med drypp vanning. Svart reddik brukes ofte som en annen avling. Frøene begraves regelmessig på sensommeren. Så snart 2 ekte blader dukker opp, tynnes plantene. Røttene kan fjernes i begynnelsen av november.

Valg og lagring av svart reddik

Hvis du har dyrket din egen kålrot, vil du kunne høste den kort tid før vinteren kommer. Den høstede avlingen skal lagres på et kjølig og mørkt sted. Det anbefales å plassere roten i fuktig sand for å holde den spiselig i minst 2 måneder. Hvis du ønsker det, kan du også lagre nepene i kjøleskapet. For dette formålet kan du pakke den inn i plastfolie og plassere den i et eget rom. I kjøleskapet vil den holde sin friskhet i omtrent en måned.

Hvis vi ikke har de rette forholdene for å vokse svart reddik hjemme kan vi kjøpe en fra markedet. Heldigvis finnes det allerede et stort utvalg av dette produktet i butikkjeder. Når du velger kålrot, bør du vite at du ikke bør sikte mot store prøver, da det er fare for at de blir bitre. Undersøk kålrot som er middels store og uten ytre skader. Ved berøring skal ferske kålrot være faste og ikke avgi en ubehagelig lukt.

Revet svart kålrot
Revet svart kålrot

Matlaging svart reddik

Svart reddik brukes til matlaging av asiatiske folk og også i vårt kjøkken. Selv om den kan utsettes for varmebehandling, aksepteres det at den best konsumeres fersk. Vi kan imidlertid ikke unnlate å merke oss at den brukes i supper og lapskaus. Skrell en squash, rasp den og skjær den i små biter. Den kan også raspes.

Mettet rå reddik er en komponent av favorittsalater, der den kombineres med rødbeter, kål, gulrøtter, selleri, paprika, poteter, tomater, mais, oliven, persille, dill, hvitløk. Selv om det er mindre vanlig, tilfører noen kokker salater med kålrot og kokte egg. Salater med kålrot er krydret med eddik eller sitronsaft. Majones og yoghurt gir dem også en hyggelig avslutning.

I tillegg til salater kan kålrot inngå i sylteagurk sammen med blomkål, agurk, grønne tomater, gulrøtter og kambi.

Fordeler med svart reddik

De gunstige egenskapene til svart reddik har vært kjent for mennesker siden uminnelige tider. Denne rotplanten brukes som et appetittstimulerende middel og kolagog og for nyrestein. Studier viser at svart reddik forbedrer fordøyelsessystemet, styrker immunforsvaret og har anti-influensaeffekter.

De knuste frøene av denne typen kålrot brukes som et antimikrobielt middel. Nepejuice drikkes for ondt i halsen. I tillegg renser svart reddike leveren og beskytter den mot de farlige effektene av skadelige stoffer.

En annen positiv egenskap ved svart reddik er at den kan normalisere høyt blodtrykk. Forskerne kom til denne konklusjonen etter å ha gjennomført en studie med 120 personer som lider av høyt blodtrykk. Erfaringen har vist at blodtrykksnivået etter å ha brukt svart reddik falt betydelig.

Folkemedisin med svart reddik

Folkemedisin anbefaler svart reddik spesielt med vedvarende hoste- og lungeproblemer. For dette formålet blir roten kuttet og skåret ut. Ha sukker i det og vent til det dannes en sirup. Ta noen teskjeer av væsken om dagen til de ubehagelige symptomene forsvinner.

Anbefalt: