Kreftfremkallende Stoffer Under Varmebehandling

Video: Kreftfremkallende Stoffer Under Varmebehandling

Video: Kreftfremkallende Stoffer Under Varmebehandling
Video: Мясо — канцероген?! Полный разбор аргументов ВОЗ. Мясо вреднее курения? 2024, September
Kreftfremkallende Stoffer Under Varmebehandling
Kreftfremkallende Stoffer Under Varmebehandling
Anonim

De fleste av produktene inneholder forbindelser som, under visse betingelser varmebehandling de kan bli skadelige eller til og med farlige for menneskers helse. En av dem er den såkalte kreftfremkallende stoffer, som det er mange tvister i dag. I onkologi er det til og med en hel seksjon som er viet til sammenhengen mellom kreftfremkallende stoffer og utseendet til svulster.

Dette er stoffene som forårsaker kreft og andre svulster. De kan dannes under tilberedningen og er polysykliske hydrokarboner. De oppstår gjennom pyrolyseprosessen når kjøtt eller fisk stekes, så vel som om fettet brukes flere ganger under tilberedningen. Steking i en panne er en usunn måte å tilberede mat på.

Eksperter har vist at ekstrakter fra kjøttprodukter etter steking har 10-50 ganger mer skadelige mobilgener enn bakte eller kokte produkter. I tillegg har personer som jevnlig konsumerer stekt kjøtt eller fisk betydelig økt urinmutagenitet sammenlignet med folk som spiser kokt eller stekt kjøtt og fisk.

Nok en masse skadelig måte å lage mat på bruker frityrkokeren. I dag har den mange nyttige funksjoner, men dette stemmer ikke. Mange produsenter nevner at fettet i frityrgrytene kan brukes gjentatte ganger, men dette er en forferdelig anbefaling.

Årsaken til dette er at det dannes en enorm mengde i det oppvarmede fettet kreftfremkallende stoffer. Derfor er det viktig å huske at matlagingsfett bare kan brukes én gang, for da blir det ikke bare skadelig, men også farlig for helsen vår.

Det er også bra å være forsiktig med maten som inntas i restauranter eller gatekjøkken. Som du kanskje har gjettet, er det ofte en praksis å bruke fett gjentatte ganger. Generelt er det godt å ikke fokusere på stekt, men på sunn kokt eller kokt mat, som ikke kan være mindre deilig.

Varmebehandlet mat som inneholder mye protein (kjøtt, fisk, etc.) danner forbindelser fra gruppen heterosykliske aminer som kan forårsake ondartede svulster ved langvarig bruk.

kreftfremkallende stoffer i frityrkokeren
kreftfremkallende stoffer i frityrkokeren

Jo høyere det er varmebehandlingstemperatur av proteinprodukter og jo lenger det virker, desto mer heterosykliske aminer dannes. I en studie fant amerikanske forskere at kvinner som regelmessig spiste sprø stekt kjøtt hadde fem ganger større sannsynlighet for å utvikle brystkreft.

Ved høye temperaturer blir selv den sunneste vegetabilske oljen en kilde til farlig transfett, og øker også risikoen for demens og Alzheimers sykdom.

Japanske forskere fra Kyushu University har bevist det kreftfremkallende effekt av transfett fører til og med til økt risiko for å utvikle diabetes type 2. De fleste kreftfremkallende stoffer dannes under høytemperaturoljebehandling.

Jo høyere temperatur og jo lengre tid varmebehandlingen tar, jo mer dannes transfett i smøret og i det stekte kjøttet. Det er når fettet blir oppvarmet at en av de mest skadelige kreftfremkallende stoffene dannes - benzopyren.

Under steking dannes mat og en stor mengde akrylamid, som forårsaker mutasjoner og også bidrar til utvikling av brystkreft hos kvinner. I dag er det kjent at kreftfremkallende akrylamid finnes i alle stekte og bakte matvarer som tilberedes ved temperaturer over 120 grader.

Derfor bør du prøve å steke mindre produkter og ikke bruke fett på nytt, samt konsumere mer bakte, kokte eller stuvede produkter.

Anbefalt: