Indrishe

Innholdsfortegnelse:

Video: Indrishe

Video: Indrishe
Video: Отглеждане и Приложение на Индрише 2024, September
Indrishe
Indrishe
Anonim

Indrisheto er en eviggrønn busk med dypt dissekerte blader og rosa blomster med en strengt spesifikk aroma. Eterisk olje er mye brukt i parfyme-, kosmetikk- og hermetikkindustrien, samt for produksjon av brennevin, på grunn av den behagelige aromaen. Bladene og toppene med en stilk og blomster brukes vanligvis fra indrishen - hovedsakelig på halvbuskeindrishen fra Zdravtsov-familien. Det er en hybrid og forekommer ikke vilt.

Faktisk er indrisheto en flerårig, eviggrønn busk av Geraniaceae-familien. I vårt land dyrkes indrishe for å skaffe eterisk olje som en årlig avling, og til dekorative formål - som en flerårig. Indrishens rotsystem er sterkt forgrenet, treaktig, skjeggete og trenger dypt ned i jorden fra 15 til 60 cm. Den har oppreiste stengler, forgrenet, med en høyde mellom 100-120 cm. De øvre grenene av indrisen og høye unger delene er dekket med kjertelhår.

Botanisk indrishe er nærmere pelargon, og i applikasjon er det nærmere vanlig pelargon. Hjemlandet hans er Sør-Afrika, hvor han fortsatt er i naturlige habitater. Den dyrkes som en prydplante og dyrkes i mange land for essensiell olje - Sør- og Nord-Afrika, Sør-Europa og Sør- og Sentral-Asia. Den dyrkes på relativt store områder i Bulgaria, Algerie, Italia, Spania, India, Marokko, Japan, Russland, Georgia, Armenia. Den ble brakt til Europa rundt 1690, og i 1819 mottok den for første gang essensiell olje i Frankrike.

Franskmennene begynte å produsere oljen kommersielt på begynnelsen av 1800-tallet, og i dag kommer en betydelig del av verdens produksjon av denne oljen fra øya Réunion (tidligere Bourbon), en tropisk øy som ligger i det sørvestlige Indiahavet.

Vokst hjemme, indrishe er en duft på grunn av dens duftende essensielle oljer og enda mer. Blomsten skiller ut fytocytter, som har en skadelig effekt på bakterier. Lukten av indrisheto er ikke populær blant møll, fluer og mygg, så det kalles muhogon i noen områder. Tradisjonelt har kvinner brukt den til å lage toalettsåper, kremer eller putte den i vannet som de vasker som en duft med.

Sammensetning av indrisheto

Den overliggende delen av indrishe inneholder en stor mengde polyfenoler, essensiell olje, vitamin C og en forløper for vitamin A. I bruk brukes unge, bladstengler som bærer duftende blader og blomster som inneholder fra 0,1 - 0,3% essensiell olje (Herba Pelargonii rosei).

Søt med Indrishe
Søt med Indrishe

For å trekke ut essensiell olje, brukes 2 flere typer indrishe - berusende og duftende. Den overjordiske delen av roseindrisen inneholder opptil 0,25% essensiell olje, polyfenoliske stoffer osv.

Vanligvis brukes råmaterialet fra indrishe fersk, fordi når du tørker, går aromaen tapt og innholdet av essensiell olje fra indrishe reduseres sterkt. Indrisheto har stoffer med insulinlignende virkning og forårsaker et kraftig fall i rørsukker. I dette tilfellet anbefales ikke selvmedisinering.

Den essensielle oljen av indrishe oppnås ved dampdestillasjon. Stoffene i den er nær de av essensielle oljen til Kazanlak-rosen, så den har en lignende aroma. Denne oljen er en vanlig forfalskning av ekte roseolje. Indrishe essensiell olje er kjent i handelen som "tereshe" og er en lysegrønn væske.

Indrishe lagring

Råmaterialet til indrishe brukes fersk, fordi når urten tørkes, går en stor del av aromaen tapt, så vel som innholdet av essensiell olje reduseres.

Indrishe i matlaging

I vårt land er indrisheto kjent som en av de uunnværlige og populære ingrediensene til syltetøy, syltetøy og syltetøy, spesielt de av kvitter eller plommer. Selv bestemødrene våre brukte den unike aromaen som indrishe gir marmelader for å vekke appetitten.

Verter fra hele verden vokser indrishe på grunn av den behagelige aromaen av stilken og bladene, noe som gjør den til et favorittkrydder for syltetøy og kompott. Ofte blir juice brukt som erstatning for vanilje i kaker. Vanligvis er 1 blad indrishe nok til en krukke kompott. Menn setter pris på indrishes dyder ved å brygge vin og konjakkfat med den. Konjakk får en god aroma hvis en haug med indrisheblader legges i kokekaret.

Konjakk med Indrishe
Konjakk med Indrishe

Fordeler med indrisheto

Indrisheto i vårt rom, i tillegg til en behagelig aroma og atmosfære, har en gunstig effekt på nervesystemet - oppdaterer, forfrisker, lindrer tretthet og spenning. Sammen med den behagelige aromaen den avgir, frigjør den også stoffer som desinfiserer rommet naturlig. Disse stoffene kalles fytoncider og dreper mikrober og virus i luften på relativt kort tid.

Folkemedisin og urtemedisin har lenge brukt indrisha for å forbedre fordøyelsen, for å behandle vedvarende diaré, som et godt hemostatisk og blodkarforsterkende middel - spesielt effektivt ved vedvarende livmorblødning.

Bulgarsk folkemedisin anbefaler preparater fra indrishe for behandling av diabetes hos eldre, hjertesykdommer, høyt blodtrykk, tørr hoste med influensa og laryngitt hos barn. Disse preparatene er en utmerket tonic etter alvorlig langvarig sykdom og for å overvinne vårutmattelse. I slike tilfeller brukes indrisha internt.

Den gode lokale antimikrobielle og betennelsesdempende effekten av indrisheto tillater ekstern påføring av knuste blader eller juice av planten i form av vasker og poter. Effekten er veldig god mot betennelser i huden, vanskelig å gro og purulente sår. Innånding anbefales for søvnløshet, nervøs depresjon og hjertesykdommer. Aromaen til indrisheto er kjølig og myk og hjelper deg med å sovne raskere, så den legges i badekar.

Folkemedisin med indrishe

Etter sykdom og tretthet: 200 g honning eller flytende glukose blandes med juice av 3-4 sitroner, sammen med finrevet skall, 20 friske, mosede blader av indrishe og 30 knuste mandler eller valnøtter. Oppbevar blandingen i en tett lukket beholder på et kjølig sted. Ta 1 ss om morgenen - 30 minutter før frokost.

Mot diabetes og høyt blodtrykk det anbefales å konsumere 2-3 ferske indrisheblader eller 6-9 tørkede 30 minutter før du spiser.

Med en sterk, tørr, irriterende hoste Påfør 2-3 indrisheblad, 2-3 ss basilikum, 2-3 knuste valnøtter (sammen med skallene), som kokes i 500 ml vann i 5 minutter. Avkoket tilberedt på denne måten er drukket 3-4 ganger om dagen, søtet med himmelsukker eller honning.

Anbefalt: