Smult

Innholdsfortegnelse:

Video: Smult

Video: Smult
Video: Impressions of Smult 2024, September
Smult
Smult
Anonim

Smult er en type fett som oppnås etter at baconfett (eller talg) er utsatt for varmebehandling. Det er kjent to smulttilstander - faste og flytende. Den første formen er karakteristisk for kjølt smult, og den andre oppnås når fettet varmes opp.

Kjølt smult er preget av en tykk tekstur, hvit farge, luftighet og lett aroma. Ved oppvarming blir den gjennomsiktig og duften skjerpes. Lard har en bestemt smak som mange liker. Dette er grunnen til at det er mye brukt til matlagingsformål.

Historie av smult

I århundrer har smult vært til stede i mange folks mat, folkemedisin og livsstil. Det er et typisk kulinarisk produkt og medisin også i Bulgaria. Det er høyt verdsatt, spesielt i de deler av verden der svinekonsumet er høyt og svinekjøttfett er like verdifullt som kjøtt hentet fra dyr.

Gjennom årene har smult blitt brukt overalt. For eksempel i det nittende århundre ble det brukt som et alternativ til smør i Nord-Amerika og mange europeiske land. Produktet hadde samme formål under andre verdenskrig. På den tiden var det rimeligere og billigere. Mot slutten av det tjuende århundre begynte smult imidlertid å bli kjent.

Vegetabilske oljer blir mer og mer populære i matlaging, og animalsk fett begynner å bli ansett som skadelig på grunn av det høye kolesterolinnholdet. Bruken av den er også i strid med noen religiøse oppfatninger. Dermed fjernes dette fettet fra restauranter i mange vestlige land. Det kom til det punktet at smult ble stigmatisert som mat for de fattige.

Sammensetning av smult

Smult er kjent for sitt høye innhold av mettet, enumettet og flerumettet fett. Det er en ordspråklig kilde til kolesterol. Produktet inneholder også vitamin B4, vitamin E, vitamin K, vitamin D. Det inneholder små mengder sink og selen.

Ekstraksjon av smult

Som vi allerede har spesifisert, smult er ekstrahert av smult. For dette formål rengjøres den først fra dyrets hud, vaskes godt og kuttes i terninger. Legg det mettede produktet i en dyp gryte, fyll med vann og la det surre over middels varme, og rør kraftig i løpet av denne tiden.

Fettet er klart når baconet har smeltet helt og det har dannet seg gyldne striper. Når dette skjer, fjern pannen fra varmen og tilsett litt fersk melk til blandingen og la den avkjøles litt. Deretter filtreres den og den rene flytende massen fordeles på din forespørsel.

Lard lagring

Det er forskjellige måter å oppbevare smult på. Noen husmødre foretrekker, etter å ha laget det, å distribuere det i krukker og bevare det. Andre oppbevarer den i potter. Det er imidlertid en obligatorisk forutsetning å oppbevare fettet på et kjølig sted / kjøleskap, kjeller, fryselager /. På denne måten vil den beholde sitt faste utseende og være spiselig i lengre tid.

Fordeler med smult

Smult er blant produktene som har anvendelse innen ulike felt. Det er best kjent for sin kulinariske bruk, men det er også en verdifull komponent i mange folkemedisiner.

Smult har en mykgjørende, nærende, helende effekt. Den brukes i et bredt spekter av ubehagelige helsemessige forhold, men har en påvist effekt spesielt på hudproblemer. Det brukes mot forbrenninger, irritasjoner fra insektbitt, psoriasis, eksem, hudskalling, kløe hos små babyer og eldre.

Smør fett
Smør fett

Det har en gunstig effekt på sprukne hæler og albuer, strekkmerker, cellulitt, kutt. Den brukes til å fjerne vorter og andre uønskede hudformasjoner. Det brukes også i kampen mot feber, åreknuter, isjias, muskelsmerter. Har en positiv effekt på brudd, blåmerker, leddsmerter, sår hals, luftveissykdommer, kramper, frostskader.

Forbruk av smult virker tonic og forsterkende. Det anbefales spesielt om høsten og vinteren, når kroppen vår er mest utsatt for virus og infeksjoner. Moderat bruk av hjemmelaget smult støtter vår mentale aktivitet, styrker vår arbeidsevne, gir oss energi. Hjelper med å nyte vakrere hud.

Tidligere hadde smult en kanskje glemt hensikt. Den brukes som råvare for å lage hjemmelaget såpe. I dag kan det være mange forskjellige vaskemidler og vaskemidler på markedet, men tidligere manglet de eller var en luksus som få hadde råd til.

Så kom smult til unnsetning. Faktisk blir såper laget med det fortsatt laget i vårt land, og årsaken er at mange anser dem som mye mer effektive mot flekker, men også ufarlige for menneskelig hud.

Folkemedisin med smult

I bulgarsk folkemedisin kan du finne en hel haug med oppskrifter der en av ingrediensene er nemlig smult. For eksempel, i tilfelle sår hals og vedvarende hoste, anbefales det å ta smult og honning. Ta en teskje fett og honning tre ganger om dagen før måltider, og du vil merke at de ubehagelige symptomene begynner å avta.

Ved brannskader eller sår kan du også bruke smult. Det berørte området smøres 2-3 ganger om dagen i en uke. Smertene avtar og vevet begynner å komme seg.

C bruker smult en mirakuløs salve kan tilberedes for å hjelpe med hemoroider. For dette formålet, ta fire håndfull finhakket fersk calendula, som legges i 500 gram hjemmelaget smult. Blandingen stekes lett og etterlates på et kjølig, mørkt sted i 24 timer. Varm deretter og sil. Den resulterende salven lagres i en ren beholder på et kjølig sted. Den brukes til å smøre problemområder.

Smult i matlaging

Sammen med olje, margarin, smør og olivenolje, kan smult også brukes i mange oppskrifter. Ren smult foretrekkes av mange kulinariske virtuoser fordi den avgir mindre røyk ved oppvarming og smaker rikere enn hydrogenerte fettstoffer.

Smult i en tallerken
Smult i en tallerken

Smult kan brukes til å lage pizza, paier, brød, kaker, pannekaker, påskekaker, rundstykker, småkaker, kjeks. Den brukes også til fremstilling av potetretter, kjøttretter og grønnsaksretter.

Tidligere var skiven med smult og rød pepper en integrert del av bordet til mange bulgarere. I de årene var den såkalte hurtigmat ukjent for bulgarere, men på den annen side ble smørsmørbrød foretrukket for et raskt måltid.

Smult i kosmetikk

Lard viste seg fantastisk effekt på hud og hår, og av den grunn er det til stede i hjemmelagde skjønnhetsoppskrifter. Dette mirakuløse produktet gjør huden vakker, strålende, glatt og smidig. Det er en naturlig fiende av rynker og ufullkommenheter.

Hva smult kan gjøre, kan ikke sammenlignes med virkningen av de dyreste kremene du finner i kosmetiske butikker. Fett har samme effekt på håret. Erfaringen viser at regelmessig bruk av hjemmelagde masker med smult nærer tørt hår og forbedrer veksten. Det gjør henne også sunn og vakker.

Skade fra smult

Selv om mange studier har bevist fordelene ved bruk ren smult, fortsetter dette produktet å møte sine motstandere. Mange fortsetter å hevde at det vanlige forbruk av smult fører til fedme, leverproblemer og mer.

Mange leger forbyr pasienter med høyt blodtrykk å inkludere måltider i kostholdet. tilberedt med smult, ettersom de mener dette kan påvirke tilstanden deres negativt. En annen ulempe med dette fettet er at det kan forårsake allergi hos noen mennesker, så det bør brukes med forsiktighet og moderering.

Anbefalt: