Asafetida

Innholdsfortegnelse:

Video: Asafetida

Video: Asafetida
Video: Асафетида. Полезные свойства 2024, September
Asafetida
Asafetida
Anonim

Asafetida er et krydder hentet fra røttene til planten med samme navn. Den vokser i de høye fjellene i Afghanistan og er mye brukt i India.

Krydderet, også kjent som asafoetida, har en ubehagelig lukt og kan frastøte alle som møter det for første gang. I Midtøsten kalles India og Afghanistan asafetida "Guds krydder."

Asafetida
Asafetida

Asafetida er egentlig en harpiks som tørkes og males til et pulver. Deretter blandes det med rismel for å myke den skarpe lukten. Ren harpiks selges i India, men den må stekes i olje før matlaging, igjen for å finne aromaen.

Sammensetning av asafetida

Asafetida inneholder 40-64% harpiks, essensiell olje, en viss andel aske, ferulinsyre, umbeliferon og noen uidentifiserte forbindelser.

Valg og lagring av asafetida

Asafetida er ikke et veldig vanlig krydder i vårt land. Den finnes bare i individuelle spesialforretninger. Det finnes hovedsakelig i form av pulver, og prisen på 20 g er omtrent BGN 2.

Oppbevar asafetida på et tørt og kjølig sted, borte fra fuktighet og direkte sollys. Hold den tett lukket slik at aromaen ikke går tapt.

Matlaging med asafetida

Tørket Asafetida
Tørket Asafetida

Asafetida har en veldig interessant smak som kombinerer aromaen av løk, hvitløk og en litt sur gjenværende fargetone. Det er et uunnværlig krydder i indisk og ayurvedisk mat, der løk og hvitløk ikke respekteres høyt. Kombinerer begge smaker.

Den er ideell for å smake på forskjellige typer karri, linser, pilaf, kikerter-baserte retter. Når det blandes med litt salt blir det en ideell dressing for salater. Asafetida er et ideelt krydder for ufordøyelig mat, som de fleste typer bønner.

Som vi nevnte duften av asafetida det er ikke veldig hyggelig, men etter å ha blitt stekt eller oppvarmet får det en myk og behagelig smak og aroma. Brukes i tilbehør, grønnsaksretter, bakte smørbrød. Det er nok å bruke en veldig liten mengde asafetida til å smake på retter. Asafetida erstatter vellykket løk og hvitløk i maten, fordi smaken er en kombinasjon av deres to smaker.

Definitivt har dette berømte krydderet i indisk mat en plass på det bulgarske bordet på grunn av antall helsekvaliteter.

Fordeler med asafetida

Asafetida er et ideelt middel mot influensa og fordøyelsesbesvær. Det forbedrer tarmfloraen og normaliserer funksjonene i mage og tarm. Asafetida fjerner giftstoffer og hjelper med å drive ut gass fra tykktarmen.

Krydder for bønner
Krydder for bønner

Det virker beroligende på nervesystemet og reduserer stress. Ifølge Ayurveda, hvis du bruker asafetida i maten din blir karakteren din mer balansert og rolig, forholdet til slektninger vil normalisere seg. Regelmessig inntak av asafetida forbedrer hudfargen, glatter rynker og gjør huden mer elastisk.

I følge Ayurveda kan smerter i øregangen legge et lite stykke asafetidasom er pakket i bomull. Damp fra det reduserer smerte.

For angina blande en klype asafetida og ½ ts. gurkemeie med et glass varmt vann. Den resulterende løsningen gurgles. De antiseptiske egenskapene til disse krydderne hjelper til med å øke utvinningen.

For å lindre tannpine oppløses en klype asafetida i ½ ts. sitronsaft og varm veldig lett opp. En vattpinne blir dynket med blandingen og plassert på den syke tannen.

Asphetida blandet med olivenolje og påført steder bitt av giftige insekter. Innånding av krydderet beskytter mot hysteriske angrep. Krydderet brukes også til å øke styrken. Asafetida er egnet for behandling av den første formen for grå stær i form av en salve.

Skader fra asafetida

Asafetida skal ikke brukes mot feber, graviditet og utslett.

Anbefalt: