Diett Og Forstoppelse

Innholdsfortegnelse:

Video: Diett Og Forstoppelse

Video: Diett Og Forstoppelse
Video: IBS FODMAP DIET Foods, ЛУЧШИЙ ВЫБОР и ИЗБЕЖАНИЕ от запора 2024, September
Diett Og Forstoppelse
Diett Og Forstoppelse
Anonim

Hver av oss har lidd av forstoppelse på et eller annet tidspunkt i livet. Forstoppelse er et ubehagelig og til og med smertefullt fenomen for noen mennesker. Det du spiser og drikker spiller en viktig rolle i fordøyelsessystemets helse.

Du kan unngå forstoppelse hvis du gjør noen sunne endringer i kostholdet ditt. Hvis du får forstoppelse ofte, må du unngå mat som er kjent for å forstyrre fordøyelsessystemet.

Hva som forårsaker forstoppelse

Ikke bekymre deg hvis du ikke gjør avføring hver dag. Forstoppelse er når du har mindre enn tre avføring i uken. Forstoppelse forekommer vanligvis i tykktarmen når den ikke klarer å absorbere nok vann eller muskelsammentrekningene er for sakte til å legge press på endetarmen.

Drikker vann
Drikker vann

Faktorer som dehydrering, mangel på fiber i kostholdet, avføringsmiddel, irritabel tarm, medisiner og graviditet kan forårsake forstoppelse. Hvis du ofte får forstoppelse, kontakt legen din for å forsikre deg om at du ikke har andre alvorlige komplikasjoner.

Mat å unngå når du har forstoppelse

For å lindre og forhindre forstoppelse, unngå matvarer som reduserer fordøyelsessystemet. Behandlede og raffinerte matvarer som inneholder hvitt mel eller sukker, fjerner vanligvis mye av fiberen i maten.

Frukt
Frukt

Fettrike matvarer, som kjøttprodukter, meieriprodukter og andre matvarer som inneholder animalsk fett, har en tendens til å forårsake forstoppelse.

Dette betyr at hvis du lider av forstoppelse, er melk og ost ikke det beste for kostholdet ditt. Det anbefales å velge produkter med lite fett som er vennlige for fordøyelsessystemet.

Betydningen av hydrering

Både fiber og hydrering er nøkkelen til å forhindre forstoppelse. Drikkevann kan bidra til å myke avføring slik at de lettere kan passere gjennom fordøyelseskanalen.

Fiber
Fiber

Prøv å drikke minst åtte 8 glass vann om dagen. Du kan også prøve å erstatte sukkerholdige drikker med vann.

Matvarer for å lindre forstoppelse

I de fleste tilfeller kan du unngå forstoppelse ved å øke det daglige fiberinntaket. Kostfiber er konsentrert i frukt, grønnsaker, fullkorn, bønner og belgfrukter.

Målet er å spise minst 20 til 35 gram fiber om dagen. Begynn å inkludere mer fiber i kostholdet ditt gjennom små og gradvise endringer.

Hele korn er rike på næringsstoffer og fulle av fiber. Legg til mer frukt og grønnsaker i kostholdet ditt. Spis 2 kopper frukt og ca 2 ½ grønnsaker om dagen.

De fleste frukter og grønnsaker inneholder fiber, så velg favorittene dine for kostholdet ditt. Epler, pærer, bananer, gulrøtter, brokkoli og spinat er alle passende fiberholdige alternativer.

Anbefalt: