Er Røkt Kjøtt Og Oster Skadelig?

Video: Er Røkt Kjøtt Og Oster Skadelig?

Video: Er Røkt Kjøtt Og Oster Skadelig?
Video: Røyking av laksefilet 2024, September
Er Røkt Kjøtt Og Oster Skadelig?
Er Røkt Kjøtt Og Oster Skadelig?
Anonim

De siste årene har oppfatningen gått i omløp at røykte produkter er skadelige. Dette er sant.

Røykede produkter - kjøtt, fisk, ost, inneholder kreftfremkallende stoffer, de såkalte N-nitrosaminer. De distribueres i miljøet av nitrater, nitritter og aminer og er veldig farlige.

De er kjemiske forbindelser som dannes ved omsetning av nitritter med sekundære aminer. Dannelsen av nitrosaminer kan bare forekomme under visse forhold, for eksempel - høy surhet i miljøet (som i magen), høye temperaturer (som ved steking) og andre.

Røkt fisk
Røkt fisk

Nitrosaminer er ekstremt kreftfremkallende. De finnes hovedsakelig i matvarer som har blitt behandlet med natriumnitritt. Det tilsettes mange kjøtt for å bremse veksten av bakterier og beskytte fersk rødt kjøtt fra mørkere.

Når det utsettes for varmebehandling, for eksempel matlaging, reagerer natriumnitritt med aminene som alltid er tilstede i det, og det dannes nitrosaminer. På den annen side danner matnitritter og aminer i magen nitrosaminer. Dette kan føre til magekreft.

Nitritter brukes til å røyke kjøtt for å forbedre smak og utseende. På grunn av de skadelige effektene har innholdet i maten blitt halvert de siste 30 årene

Røkt ost
Røkt ost

Når det gjelder røyking av kjøtt, anses kaldrøyking som mer ufarlig. Dette er fordi karsinogener aktivt avsettes aktivt på overflaten ved høye temperaturer og trenger inn.

Eksperter anbefaler når du velger slike produkter å velge kaldrøkt og de med tykkere hud. Dermed forblir kreftfremkallende stoffer på overflaten, som kan kuttes.

Røkt ost kalles også smeltet ost. Det er ikke så skadelig som røkt kjøtt, men sammenlignet med harde oster er det ikke så sunt. På grunn av det høye natriuminnholdet er det en uegnet mat for personer som lider av høyt blodtrykk og andre kardiovaskulære sykdommer.

Dermed inneholder myke og deilige bearbeidede oster faktisk unødvendige kjemiske tilsetningsstoffer (E) og fosfat, samt en stor mengde salter. De kan forårsake allergiske reaksjoner, og fosfater er farlige for mennesker som har nyresykdom.

Deres høye innhold skader beinene, som over tid kan bli sprø. Og sist men ikke minst - smeltet ost er ekstremt høyt i kalorier.

Anbefalt: