Viktig For Virus Og Bakterier

Innholdsfortegnelse:

Video: Viktig For Virus Og Bakterier

Video: Viktig For Virus Og Bakterier
Video: Virus og bakterier 2024, September
Viktig For Virus Og Bakterier
Viktig For Virus Og Bakterier
Anonim

Bakterier og virus er mikroskopiske organismer som kan forårsake sykdom hos både mennesker og dyr eller planter. Selv om bakterier og virus kan ha noen vanlige egenskaper, er de også veldig forskjellige.

Bakterier er vanligvis mye større enn virus og kan undersøkes med et konvensjonelt mikroskop. Virus er omtrent 1000 ganger mindre enn bakterier og er bare synlige under et elektronmikroskop.

Bakterie

Bakteriene er det encellede organismer som reproduserer uavhengig av andre organismer. Virus trenger hjelp fra en levende celle for å reprodusere seg.

Bakterie
Bakterie

De fleste bakterier er ufarlige, og noen er til og med gunstige for mennesker, andre bakterier kan forårsake sykdom. De patogene bakteriene som forårsaker sykdommen, produserer giftstoffer som ødelegger kroppens celler. De kan forårsake matforgiftning og andre alvorlige sykdommer, inkludert hjernehinnebetennelse, lungebetennelse og tuberkulose.

Bakterielle infeksjoner kan behandles med antibiotika, som er mange effektiv for å drepe bakterier. Dessverre, på grunn av overdreven bruk av antibiotika, har noen bakterier blitt resistente mot dem. Den beste måten for å beskytte deg mot bakterier og andre mikroberer å vaske hendene ordentlig og ofte.

Virus

Virus
Virus

Virus er patogenersom forårsaker en rekke sykdommer, inkludert vannkopper, influensa, rabies, ebola, Zika og HIV / AIDS. Virus kan forårsake permanente infeksjoner der de er sovende og kan reaktiveres senere.

Antibiotika virker ikke mot virus. Behandling for virusinfeksjoner er vanligvis assosiert med medisiner som behandler symptomene på infeksjonen, ikke selve viruset. Immunsystemet bekjemper som regel virus uavhengig.

Det finnes også noen typer antivirale legemidler på markedet som fungerer annerledes. Generelt forhindrer de at viruset kommer inn i cellen.

Legemidlet forhindrer frigjøring av viralt DNA eller RNA fra proteinbelegget, noe som får virusets genetiske materiale til å miste evnen til å trenge gjennom cellemembranen. Slik fungerer for eksempel rimantadin.

Vaksiner kan også brukes til forebygging av visse virus- og bakterieinfeksjoner.

Anbefalt: