10 Morsomme Fakta Om Rødbeter

Innholdsfortegnelse:

Video: 10 Morsomme Fakta Om Rødbeter

Video: 10 Morsomme Fakta Om Rødbeter
Video: А что Будет, если Есть Свеклу Каждый день? 2024, September
10 Morsomme Fakta Om Rødbeter
10 Morsomme Fakta Om Rødbeter
Anonim

Vi vet alle det rødbeter er en veldig sunn og velsmakende grønnsak som kan tilberedes, bakt eller brukes i juice. Det er en av de mest forskjellige ingrediensene på kjøkkenet, da den kan brukes i hele menyen: supper, forretter, hovedretter, puddinger, kaker og til og med drinker.

Dens oppgave er å legge til god smak, tekstur og selvfølgelig - farge. Men beskjeden rødbet er mer enn bare en matlagingsingrediens, som du kan se i disse 10 morsomme fakta om rødbeter:

1. Rødbeter er en kur mot bakrus

Rødbeter er en kur mot bakrus
Rødbeter er en kur mot bakrus

Jeg vedder på at du ikke visste det, men rødbeter er en kur mot bakrus. Betacyanin, pigmentet som gir rødbeter sin farge, er en antioksidant, så en beskjeden rødbete kan være nøkkelen til å slå bakrus. Betacyanin akselererer avgiftning i leveren, noe som fører til at kroppen din brenner alkohol raskere.

2. Rødbeter er et afrodisiakum

En av de tidligste kjente fordelene med rødbeter er bruken som afrodisiakum i romertiden (kanskje det er derfor Lupanare, det offisielle bordellet i Pompeii som fremdeles står, har vegger dekorert med bilder av rødbeter). Skeptisk? Ikke alt er folklore, da rødbeter inneholder store mengder bor, som er direkte relatert til produksjonen av menneskelige kjønnshormoner.

3. Rødbeter får deg til å føle deg bedre

Rødbeterjuice
Rødbeterjuice

Rødbeter inneholder også betain, et stoff som slapper av sinnet og brukes i andre former for å behandle depresjon. Den inneholder også tryptofan, som også finnes i sjokolade og bidrar til følelsen av god fysisk tilstand.

4. Du kan bruke den til en lakmusprøve

Du kan bruke rødbeterjuice for å måle surhet. Når den tilsettes en sur løsning, blir den rosa, men når den tilsettes en alkali, blir den gul.

5. Fungerer som et hårfarge

Siden 1500-tallet har rødbetejuice blitt brukt som et naturlig rødt fargestoff. Victorianerne brukte rødbeter å fargelegge håret ditt.

6. Rødbeter kan gjøres til vin

Rødbet
Rødbet

Jubel! Rødbeter kan tilberedes som en vin som smaker som port.

7. Rødbeter flekker veldig lett

Rødbeter er et vannløselig fargestoff, og varmt vann ser ut til å "fikse" fargene på flekker mer enn det fjerner dem, så bruk lunkent eller kaldt vann for å fjerne misfarging.

8. Triks for å fjerne rødbeter

For å vaske de uunngåelige "rosa fingrene" når du tilbereder rødbeter, gni dem med sitronsaft og salt før du vasker med såpe og vann. På stoffer, prøv å gni et stykke rå pære på flekken før du vasker den, eller skyll med kaldt vann før du vasker med pulver.

9. Den serveres også i verdensrommet

Borsch med røde rødbeter
Borsch med røde rødbeter

I 1975, under Apollo-Soyuz testprosjekt, ønsket kosmonautene til Soyuz 19 i Sovjetunionen velkommen astronautene til Apollo 18 ved å forberede en bankett der de serverte borsch (rødbetsuppe) i tyngdekraft.

10. Registrer betehoder

Det verste rødbet veier 23,4 kg (51,48 pund) over hele verden og ble avlet opp av Ian Neal fra Somerset i 2001.

Anbefalt: