Hva Er Transfett, Og Hvorfor Er De Så Skadelige For Oss?

Innholdsfortegnelse:

Video: Hva Er Transfett, Og Hvorfor Er De Så Skadelige For Oss?

Video: Hva Er Transfett, Og Hvorfor Er De Så Skadelige For Oss?
Video: Why Are Trans Fats Bad? Very Bad! - Dr Ekberg 2024, September
Hva Er Transfett, Og Hvorfor Er De Så Skadelige For Oss?
Hva Er Transfett, Og Hvorfor Er De Så Skadelige For Oss?
Anonim

Ikke alt fett er skapt på samme måte, og ikke alle er sunne. Det er noen som kan øke risikoen for alvorlige sykdommer. Det handler om den såkalte transfettsom Verdens helseorganisasjon planlegger å eliminere fra all mat innen 2023.

I 2003 ble Danmark det første landet som forbød disse fettene, og kort tid etter gjorde USA det samme. Ifølge eksperter er transfett unødvendige giftige kjemikalier som dreper, og det er ingen grunn til at folk fortsetter å ta denne risikoen ved å konsumere dem.

Hva er transfett?

Transfett
Transfett

Det finnes to typer transfett - naturlig og kunstig. Dyr som det produseres kjøtt og meieriprodukter fra, produserer små mengder naturlig transfett, som deretter øker i det resulterende ferdige produktet. Det er ennå ikke utført tilstrekkelige studier for å bevise deres innvirkning på menneskers helse.

Kunstige er noe helt annet. De er skapt av mennesket i en prosess som kalles hydrogenering. I den tilsettes hydrogenmolekyler i flytende fett, slik som vegetabilsk olje, for å skifte fra en væske til et fast stoff. Sluttresultatet er utseendet til hydrogenerte oljerdu har sikkert hørt om.

Hvorfor tilsettes transfett i maten?

Den vanligste typen fett er PHO, som finnes i bearbeidede produkter som forskjellige småkaker, kjeks, nøtter, potetgull, kaffekrem, stekt mat, smultringer osv. Tidligere var det ikke nok informasjon om disse skadelige fettene, og produsenter har brukt dem fordi de er billige, med lang holdbarhet og gir god smak til maten.

Hvordan påvirker transfett helsen vår?

Matvarer med transfett
Matvarer med transfett

Mat med høyt innhold av denne typen fett inneholder vanligvis mye sukker og kalorier, og kan bidra til vektøkning samt utvikling av type 2-diabetes. I tillegg indikerer en ganske stor prosentandel det transfett øke risikoen for hjertesykdom betydelig.

Den gode nyheten er at flere og flere områder forbyder bruk av slike fettstoffer i restaurantene og spisestedene deres. Deretter vil deres forsyning gjennom næringskjeder bli forbudt for å begrense deres tilgang til folks hjem.

Ikke alt fett er skadelig. Som nevnt, bør du unngå produktene som inneholder hydrogenerte oljer.

Anbefalt: