Hjemmelaget Brød Med Levende Surdeig

Video: Hjemmelaget Brød Med Levende Surdeig

Video: Hjemmelaget Brød Med Levende Surdeig
Video: Hjemmelavet surdej til rugbrød 2024, September
Hjemmelaget Brød Med Levende Surdeig
Hjemmelaget Brød Med Levende Surdeig
Anonim

Naturlig gjær eller såkalt levende gjær eller gjær er en gjæret blanding laget av vann og mel. Dette delikate stoffet er følsomt for det ytre miljøet og må derfor lagres godt dekket ved romtemperatur. Oppskriften er omtrent 4000 år gammel og ble oppdaget i det gamle Egypt.

Prinsippet er ekstremt enkelt: Bland vann og mel og la det hvile ved romtemperatur. Ved hjelp av naturlige mikroorganismer i luften og naturlige gjæringsprosesser fylles gjæren med bobler, og hver tredje dag bør den oppdateres ved å tilsette like store mengder vann og mel. Denne blandingen med bobler lukter mer som øl, surkål eller eddik, dvs. har en sur aroma.

For 360 gram levende gjær trenger du 180 gram mel og 180 gram lunkent vann. Bland dem i en passende beholder til deig, og dekk godt til. Du kan bruke folie til dette formålet.

Hjemmelaget brød
Hjemmelaget brød

Den ideelle temperaturen for dyrking av levende gjær er omtrent 25 grader. Etter tre dager, mat gjæren med 4 ss vann og 4 ss mel, rør om igjen og dekk til. Om 6-7 dager er din levende gjær klar til bruk.

Du kan bruke gjæren tilberedt på denne måten i andre oppskrifter som bruker gjær, men gjæringsprosessen er mye lenger.

Når du har tilberedt din levende gjær, kan du begynne å elte. For å gjøre dette i en stor bolle, bland surdeigen med 1 kg mel, 1 ss salt og 850 gram lunkent vann (ca. 25 grader), bland med en skje eller hånd til du får en myk deig.

La deigen heve i omtrent en time og elt den igjen. Legg den i en melet tallerken og dekk den med et håndkle slik at den ikke tørker ut, og la den ligge i omtrent 8 timer. Når deigen har hvilt, elter du den igjen og legger den i en smurt panne for å heve for siste gang.

Når deigen hever seg, slå på ovnen og stek i omtrent 40 minutter. Hvis ønskelig kan du spre den med pisket eggeplomme eller yoghurt før du setter den i ovnen.

Anbefalt: