Mirin - Det Hemmelige Krydret Av Japansk Mat

Video: Mirin - Det Hemmelige Krydret Av Japansk Mat

Video: Mirin - Det Hemmelige Krydret Av Japansk Mat
Video: 【Japansk mat】Jag lagade japansk mat i Sverige ! 2024, September
Mirin - Det Hemmelige Krydret Av Japansk Mat
Mirin - Det Hemmelige Krydret Av Japansk Mat
Anonim

Mirin er et japansk krydder som inneholder omtrent 14% alkohol. For å lage mirin blandes og gjæres kokt mochi-gom (avskallet ris), kum goji (dyrket ris) og shochu (destillert alkoholholdig drikke) i ca. 2 måneder.

Mirin produsert på denne måten kalles hon-mirin. Dette er faktisk den virkelige freden. En annen type er shio-mirin, som også inneholder salt, og den tredje typen er mirin-fu chomirio, som betyr et krydder med smak av myrin. Den inneholder omtrent 1 prosent alkohol, men gir den samme aromaen.

Dette japanske krydderet er en klar og litt gylden væske. Tilfører en behagelig sødme og aroma til mange japanske retter. Det hjelper spesielt å maskere lukten av fisk og sjømat.

Det antas at bruken av mirin begynte for mer enn 400 år siden. Selv om den ble brukt til å drikke i begynnelsen, brukes den i dag bare til matlaging da den blir for tykk og søt.

Mirin er egentlig en type risvin, lik sake, men med lavere alkoholinnhold og høyere sukkerinnhold. Den søte smaken skaper en behagelig kontrast når den brukes med salte sauser.

Sammen med soyasaus er denne søte vinen en av hovedingrediensene i den tradisjonelle Tiriaki-sausen. Den brukes også til å lage mange japanske supper, inkludert miso.

Mirin er et universelt krydder og fungerer godt med alt fra kjøtt og fisk til grønnsaker og tofu. Det er et fint tillegg til pommes frites og marinader, og på grunn av sukkerinnholdet gir det en fin glasur til grønnsaker, kjøtt og fisk.

Når du lager mat med det, bør du huske at det har en sterk smak og derfor brukes en liten mengde.

Anbefalt: